80/20 reglen
80/20 reglen også kendt som ” Pareto-analysen” – som blev opfundet af den italienske økonom, Vilfredo Pareto, i sin bog fra 1896.
Pareto-princippet siger, at 80 procent af et projekts udbytte kommer fra 20 procent af arbejdet. Eller omvendt, at 80 procent af problemerne kan spores tilbage til 20 procent af årsagerne. Pareto Analyse identificerer de problemområder eller opgaver, der vil have det største udbytte.
Analysen har flere fordele som:
- En Pareto-analyse er et værktøj til at hjælpe virksomhedsledere med at forbedre deres virksomheder ved at identificere centrale problemer og muligheder.
- Identificering og prioritering af problemer og opgaver.
- Hjælper medarbejderne med at organisere deres arbejdsbyrder mere effektivt.
- Forbedring af produktiviteten.
- Forbedring af rentabiliteten.
Sådan laver du et Pareto-analyse
Der er flere måder at udføre en Pareto-analyse på, og de kredser alle om de samme vejledende principper.
Identificer og skriv problemerne. Skriv en liste over alle de problemer, du skal løse. Indsaml feedback fra kunder og kollegaer, hvor det er muligt.
- Identificer de grundlæggende årsager. Bestem den grundlæggende årsag til hvert problem.
- Score problemerne. Den anvendte scoringsmetode afhænger af typen af problem. Hvis problemet drejer sig om at forbedre overskuddet, så kan pointgivningen fokusere på, hvor meget hvert problem koster din virksomhed. Hvis du forsøger at øge kundetilfredsheden, kan du score problemerne på antallet af klager, der ville blive elimineret, hvis problemet blev løst.
- Gruppér problemerne. Organiser problemerne efter årsagen. Brug den grundlæggende årsagsanalyse, som du udførte i trin 3, til at gruppere problemer efter fælles årsag. For eksempel, hvis tre af dine problemer skyldes mangel på personale, kan du placere disse i samme gruppe.
- Tæl scoringerne. Læg pointene sammen for hver årsagsgruppe. Gruppen med den højeste score skal have højest prioritet, mens den med den laveste score skal have den laveste prioritet.
- Handle. Begynd at håndtere årsagerne til problemerne. Håndter det topprioriterede problem eller gruppen af problemer først. Brug den grundlæggende årsagsanalyse, som du udførte i trin 3, til at gruppere problemer efter fælles årsag. For eksempel, hvis tre af dine problemer skyldes mangel på personale, kan du placere disse i samme gruppe.
Eksempler på 80/20 reglen
- 80 % af delinger på sociale medier er af 20 % af opslag.
- 80 % af klagerne kommer fra 20 % af kunderne.
- 80 % af budgetoverskridelser skyldes 20 % af udgifterne.
- 80 % af nye kunder genereres af 20 % af nye tilbud.
- 80% af din succes kommer fra 20% af dine ideer.
- 80 % af webstedstrafikken kommer fra 20 % af indholdet.
Omvendt
- 20 % af dine tanker fører til 80 % af ideerne
- 20% af lovene bliver brudt 80% af tiden.
- 20 % af mennesker i dit liv bruger 80 % af din tid.
- 20 % af mennesker producerer 80 % af innovation.
- 20% af de fødevarer, du spiser, producerer 80% af din energi.
- 20 % af jordens indbyggere forårsager 80 % af verdens problemer.
- 20 % af virksomhederne forårsager 80 % af forureningen.
Konklusion
80/20-reglen, også kendt som Pareto-princippet, er et værdifuldt værktøj for effektiv problemløsning og ressourceoptimering. Princippet viser, at en relativt lille del af årsagerne (20%) ofte er ansvarlig for en stor del af konsekvenserne (80%).
Ved at identificere og fokusere på de vigtigste 20% af problemer eller opgaver, kan virksomheder og enkeltpersoner maksimere deres resultater og forbedre deres effektivitet.
Anvendelsen af Pareto-analysen hjælper med at prioritere indsatsområder, forbedre produktiviteten, optimere ressourceallokeringen og øge rentabiliteten.
Det gør det muligt at løse de mest betydningsfulde problemer først og dermed opnå størst mulige gevinster. Ved at forstå og anvende denne regel kan organisationer og individer skabe mere målrettede strategier og opnå mere effektive løsninger på deres udfordringer.