Forankring

Indholdsfortegnelse

Hvad betyder Forankring?

Forankring er et ord som har flere betydninger, men kigger vi på betydning i en organisation bruges det til at komme til en mere logisk beslutning. 

Når vi træffer en beslutning, især uden forudgående bevis, tildeler vi ofte et stærkt niveau af betydning for det første stykke information vi ser.

Forankring i organisationen

Vi bruger sådanne nogle oplysninger til at gøre, hvad vores sind synes er logisk, også selvom det er baseret på begrænset information. 

Effekten kan dog også forekomme, når information er mere tilgængelig. Selvom vi måske har en passende effekt til at træffe en informeret beslutning, kan ‘ankeret’ have en overvældende effekt på vores beslutning.

Forankring eksempel

Forankring betragtes som en faktor frem for alt andet i beslutningsprocesserne. For eksempel bruger bilsælgere ofte ’’anker’’ til at starte forhandlinger. 

Så i stedet for at bede om 35.000kr. for bilen, beder de om 38.000kr. På den måde ser det ud til, at køber får en bedre aftale, når forhandleren sænker prisen på bilen. 3.000 kr.

Kotters 8 trin model

Du kan læse mere om betydningen i Kotters 8 trin model som er en kendt model og som kommer mere ind på brugen af forankring. 

Relevante artikler 

Scroll to Top